sreda, 23. december 2015

Pohod na Strmec
Lepo decembrsko vreme smo 23. 12. 2015 izkoristili za pohod na Strmec. Strmec leži v Zg. Hlapju in z njega je lep razgled na Jakobski Dol. Na njem stoji hiša v kateri je bil včasih dominikanski samostan. Z zunanje strani se lepo vidi, kje je bila v samostanu kapelica.Pohod smo začeli pri gostilni Žmavc v Spodnjem Jakobskem dolu. Najprej smo se ustavili na odcepu ceste proti Malemu Dolu. Tu nas je Dušan Šrok opozoril na nove kažipote, ki sicer pravilno kažejo smer poti, z razdaljami pa so malo skregani. Mi smo se napotili proti Sadjarstvu Trojner na Drankovcu 1, na kažipotu je pisalo Sadjarstvo Trojner 100 m, mi pa smo do hiše potrebovali nekaj več kot četrt ure. Na hiši je tudi spominska plošča na kateri piše, da je šla mimo nje partizanska pot.
V nadaljevanju pohoda smo prišli na greben med Drankovcem in Vukovskim Dolom oziroma med Zg. Jakobskim Dolom in Vukovskim Dolom. Na njem smo se tudi slikali z Jakobskim Dolom v ozadju.
Ko smo po grebenu prišli do ceste, ki pelje proti Zg. Hlapju, smo po njej zavili v dolino Jakobskega potoka in se nato usmerili proti Strmcu. Preden smo prišli na njega smo se ustavili pri Jakobskem dvoru. Jakobski dvor je v zapisih omenjen že leta 1626. Nekoč je bil obdan z obzidjem in obrambnimi stolpi. Danes je to kmečka hiša.
Nad hišo leži Strmec na katerega smo se povzpeli, si ogledali nekdanji samostan in uživali v razgledu, ki je bil lep zaradi sončnega vremena.
Za konec pohoda nam je ostal še spust v dolino in zaključek v gostilni Žmavc.

Ivan Velikogne

Ni komentarjev: