ponedeljek, 6. april 2015

Jožefov pohod od Šentilja do Pavaleca na Vukovskem Vrhu

Letošnji Jožefov pohod smo opravili 25. 3. 2015,  torej nekaj dni po dnevu, ko goduje Jožef. Zbrali smo se pred trgovino Jager v Šentilju. Na začetku nas je bilo devet. Med potjo pa so se nam priključili trije, štirje pa so sami šli do Pavaleca. Dve pa sta se tja pripeljali z avtom.

Nekaj pohodnikov pred trgovino Jager v Šentilj

Od trgovine Jager smo šli čez železniško progo in nato po Mariborski cesti do Jareninske ceste. Po njej smo prekoračili progo in ob njej šli do ceste, ki pelje na Štrihovec. Mimo bunkerja Rupnikove linije smo zavili v gozd in se po njem vzpenjali na grič Štrihovec. Pot je bila za nas kar strma in zato smo se njej odpočili in slikali.

Pohodniki med vzponom na grič Štrihovec

Grič Štrihovec je visok  425 m in je le 3 m nižji od Brloge. Na njem stoji Hrastnikova domačija, ki ima lepo balkonsko ograjo iz kovanega železa. Kot so nam povedali bodo hišo v bližnji prihodnosti uredili. Škoda bi bila, če bi jo pustili še naprej propadati. V kraljevini Jugoslaviji je bila kraj na katerega so radi zahajali Šentiljčani.

Balkon Hrastnikove domačije
Z vrha Štrihovca smo se napotili proti slemenu na katerem stoji lovski dom LD
Jarenina in na pobočjih Vajgna lepi vinogradi.

Na slemenu Vajgna

Na koncu slemena smo se spustili v dolino in prišli do Jareninskega dvora, ki so ga obnavljali.

Jareninski dvor

Od Jareninskega dvora ni bilo daleč do Pavalečevih na Vukovskem Vrhu 5. Povzpeti smo se morali samo na hrib. Za trud pa smo bili poplačani z dobrodošlico gospodinje.


Pri Pavalečevih smo se tudi okrepčali z dobrim narezkom in vinom, ki so ga  plačali Jožica, Jože in tisti, ki so pred kratkim praznovali rojstni dan.
Pred odhodom proti domovom, smo se še slikali.

Ivan Velikogne

Ni komentarjev: