nedelja, 8. marec 2015

Pohod od Qulandije do Meranovega


28. februarja je g. Jožica Rožič organizirala pohod na Meranovo. Zbrali smo se pri Qulandiji v Mariboru in napotili proti Pekrski gorci. Pekrska gorca ima 351 m nadmorske višine, mi pa smo se morali povzpeti le okoli 50 m, kolikor sega nad višino okolice. Na vrhu je Marijina cerkev, ki so jo zgradili v letih od 1832 do 1834. K njej pelje križev pot, ki pa ima samo štiri kapelice. Na Pekrski gorci so leta 1955 zgradili 60 m smučarsko skakalnico, ki so jo leta 1993 odstranili. Z vrha gorce je lep razgled, ki pa ga je ob našem obisku malo kvarilo oblačno vreme.Po precej strmem pobočju smo se spustili na ravnino in po njej šli do Peker. Ob poti so nas motili razni odpadki. Kmalu pa smo prišli v Pekre, kjer smo ob cesti videli doprsni kip Otmarja Reiserja (1792 – 1868), ki je bil Pekrčan in mariborski župan v letih 1850 – 1861. Za njim stoji še lesena skulptura   Pekrčanka, oba je postavila KS Pekre.
V Pekrah nas je presenetila naša vodnica, ki je tam doma, in nas je pogostila. Tam sta se nam pridružili tudi njena mama in tašča. Dobro okrepljeni smo se napotili proti grebenu  Hrastje in po njem šli do Vrhovega Dola. Pot je bila zelo prijetna saj je to travnata pot nad vinogradi. Kljub temu pa smo si na njej privoščili tudi počitek in se slikali. Na sliki so vsi pohodniki razen fotografa.Na koncu grebena, ko se začne cesta spuščati smo zavili v gozd in po bližnjici prišli v Vrhov Dol.  Tam smo prečkali potok Blažovnica in se pričeli vzpenjati, skozi vinograd, proti Meranovemu. Posestvo, ki se sedaj imenuje Meranovo je leta 1822 kupil nadvojvoda Janez in začel na njem saditi nove vrste vinskih trsov, ki jih je dobil iz Porenja. Na tem posestvu je bila leta 1832 ustanovljena prva vinogradniška šola na Štajerskem. Na posestvu je tudi spomenik nadvojvodi Janezu, ki sem ga tudi slikal.Na Meranovem sedaj gospodari Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede iz Maribora. Tam je tudi  mogoče poskusiti njihova vina, kar smo tudi naredili in se po kratkem počitku odpravili nazaj proti Mariboru.
Prilagam zemljevid poti, če bi kdo hotel izkoristiti lepo vreme in na hoji po mehki poti spoznati ta del Štajerske.Ivan VelikogneNi komentarjev: