sreda, 18. marec 2015

Pohod Dolge Njive – Grmada – Grad Vurberk - Selce

Kot že večkrat, je tudi letos, PD Paloma organiziralo, okoli mednarodnega dneva žena, pohod iz Dolgih Njiv do Vurberka in nazaj. Letos je bil pohod 7. 3. 2015. Na izhodišče, pri Bašlju v Dolgih Njivah, smo se pripeljali z minibusom. Franc in Marija sta nas  tam lepo sprejela in pogostila.Po kratkem postanku, se nas je 23 podalo na pot. Najprej smo šli v dolino do potoka, nato pa smo zavili desno in se skozi gozd povzpeli na sleme po katerem teče asfaltirana cesta. Na hišnih tablah je pisalo, da smo prišli v  Žikarce. Ko smo prišli na cesto, smo zavili levo in po asfaltirani cesti šli do gozda. V njem smo zavili desno in se spustili v dolino do ceste, ob kateri so igrišče, ribniki, lesena hišica in smerokaz za kmečki turizem Slavič. Tam smo imeli krajši postanek. Ko smo si malo privezali duše, smo  v nadaljevanju pohoda prečkali potok, ki teče vzporedno s cesto. Na drugi strani potoka je hrib Krčevina poraščen z drevjem. Po njem smo se vzpenjali in prišli v Boršt in na cesto po kateri teče markirana planinska pot. Na cesti smo zavili levo in šli po njej proti Vurberku. Po cesti smo hodili le kratek čas, kmalu smo zavili levo in se začeli vzpenjati na Grmado. Vrh Grmade ima nadmorsko višino 460 m in na njem smo se tudi slikali.


Z grmade ni bilo daleč do gradu Vurberk, ki je danes znan po glasbenih prireditvah. Grad je bil prvič omenjen leta 1238, med drugo svetovno vojno je bil bombardiran in ni bil obnovljen. Mi smo se v gradu odpočili in se okrepčali s tistim, kar smo prinesli s sabo. Bife je bil zaradi dopusta zaprt.
Pot nazaj je bila gozdna in mehka. Mimo Prodnega Vrha smo šli proti Rogoznici in prišli na asfaltirano cesto, ki pelje v Selce. Da bi zmogli to pot, smo se v gozdu v Rogoznici  spočili.


V  baru Ornik v Selcah pa smo imeli kosilo in tam smo se vodiču tudi zahvalili dobro vodenje in izbiro poti, ki je večinoma tekla po gozdu. Skupaj s postanki smo za njo potrebovali okoli pet ur. Kje smo hodili pa kaže naslednja slika.
Ivan Velikogne

Ni komentarjev: