sobota, 17. januar 2015

Novoletni pohod po poti Mirka Pivca

Letos smo se že dvajsetič odpravili planinci na pohod od Šentilja do Murskega dvora. Pohod smo v lanskem letu poimenovali po Mirku Pivcu, ki je dal pobudo za njegovo organiziranje.

Tretjega januarja 2015 smo se zbrali pred občinsko stavbo, kjer nas je nagovoril tudi novi župan Občine Šentilj in nam zaželel zdravo in uspešno  novo leto. Potem krenili po Šentiljski planinski poti proti meji.


Na pohodu nas je bilo 46 in preden smo, pred mejo, zavili, v desno, na hrib Bubenberg,  je bila kolona kar dolga. To kaže spodnja slika.Med hojo smo se približali avstrijsko – slovenski meji in na koncu stopili, včasih, tudi na avstrijsko ozemlje. Vzpon nas je kar lepo segrel in bili smo zadovoljni, ko smo prišli na kolovoz, ki teče po grebenu. Kolovoz nas je kmalu pripeljal do table, ki označuje začetek območja z žarnimi gomilami v Boltu. Žarne gomile so vse raziskane, nastale so v začetku našega štetja. Na tem območju je 15 gomil in ostanki keltskega gradišča. Tu smo se malo odpočili in slikali za spomin na lep pohod.Na sliki so planinci in planinke iz Zreč in okolice, ki že več let redno hodijo na naše novoletne pohode. Družbo jim delata član in članica iz naše občine.Odpočiti smo se odpravili po hribu navzdol, do kanala, ki dovaja vodo reke Mure do hidrocentrale v Ceršaku. Tam smo se pripravili na najbolj strm vzpon na naši poti. Da je vzpon res strm, kaže spodnja slika.Na koncu vzpona,to,je pri karavli v Ceršaku smo se počakali in se napotili do krajevne hiše v Ceršaku. Tam nas je pričakal gospod Ivo Pešl in nas pogostil. V nadaljevanju pohoda smo šli skozi vas Ceršak in prišli na ravnino ob Muri,ki ji  pravijo Prod. Na desni strani Ravnine se dviga  hrib Pozatek. Šli smo ob njegovem vznožju in med potjo občudovali divje svinje v ograji.V nadaljevanju poti se hrib Pozatek približa Muri in smo se morali vzpeti tudi na njegov greben, če smo hoteli priti na Beli vrh, ki je bil s 355m najvišja točka našega pohoda. Na njem smo se tudi slikali.

Z Belega vrha pa ni bilo več daleč do Murskega dvora in nato do domačije Petra Nikla v Selnici ob Muri, kjer je bil zaključek pohoda.

Ivan Velikogne

Ni komentarjev: