petek, 16. september 2011

GREMO MI PO SVOJE…K SOČI
Tudi v letošnjem šolskem letu smo na OŠ Sladki Vrh ob veliki podpori PD Paloma izvedli planinski tabor. Tokrat smo se odpravili k najlepši evropski reki, k Soči, in tam preživeli pet nepozabnih dni.
Poleg načrtovanih treh izletov smo prvi dan zaradi lepega vremena in dovolj časa izvedli še izlet iz Planice do Tamarja. Med potjo smo si ogledali še slap Nadiže in skakalnice v Planici.
Izlet na Čuklo je bil najnapornejši. Pot ni bila tehnično zahtevna, vendar je bila naporna zaradi vročine. Otroci so jo uspešno prehodili. Na poti smo si ves čas ogledovali ostanke s prve svetovne vojne (kaverne, vojaško bolnišnico, rove) in gorsko cvetje (planike), spoznali pa smo tudi delo in vlogo lovcev in gozdarjev na opustelih planinah.
Izlet na Matajur je bil lažji in krajši, čeprav prav tako vroč. Zaradi izjemne lege in razgleda je bil naš alpski in predalpski svet kot na dlani.
Čeprav smo za zadnjo turo načrtovali Krn, nato zaradi vročine spremenili v turo na Krnska jezera, smo končno ta izlet odpovedali zaradi napovedi neviht skozi ves dan. Namesto tega smo izvedli zelo lep in zanimiv izlet v okolici Bovca, v okviru katerega smo si ogledali tudi muzej na prostem na Ravelniku in vojaško pokopališče.
Na taboru smo si ogledali mnogo znamenitosti tega konca Slovenije:
spomenik Jakoba Aljaža, izvir Save Dolinke – Zelence, Predelsko jezero, trdnjavo na Predelu, Planinsko učno središče v Bavšici, Velika Soška korita, muzej prve svetovne vojne v Kobaridu, kostnico sv. Antona v Kobaridu, muzej v trdnjavi Kluže in slap Boka.
Ob tem pa smo imeli še mnogo drugih aktivnosti: lovljenje in peko postrvi, spoznavanje kajakaštva, kopanje, prečenje rek in potokov.
Ker smo taborili, so otroci spoznavali tudi nekoliko drugačen način preživljanja prostega časa, sodelovali pri pripravi obrokov in se navajali na samostojnost.

Maja Trojner Besedič

Ni komentarjev: