sobota, 23. julij 2011

Krnsko pogorje, 02.,03.07. 2011

VELIKI LEMEŽ 2035m, VELIKA BABA 2013m, VELIKI ŠMOHOR 1939m, VRH NAD PESKI 2176m, BATOGNICA 2165m, KRN 2244m.
V soboto smo se odpravili iz Lepene do Krnskega jezera. Večja skupina se nas je odpravila proti Velikemu Lemežu, manjša skupina pa si je izbrala lažjo pot na Veliko Babo. Mi smo pot nadaljevali mimo jezera in za velikim balvanom poiskali stezico, ki nas je pripeljala nad Planino na polju. Od tam smo nadaljevali desno navzgor po pobočju Lemeža do navpične stene, od koder sta po opisih za vzpon na Lemež dve varianti. Mi smo izbrali smer v desno proti velikemu podoru, ki se vidi že od vznožja Lemeža. Po strmem pobočju in visoki travi smo se s težavo vzpenjali do melišča, ki smo ga prečili. Vendar nam zelo strma gladka plošča in razrahljane skale niso dopuščale vzpona na tem delu, zato smo prečili v levo in se po strmem travnatem pobočju povzpeli na greben. Od tu na vrh ni bilo problemov, razen da je potrebno paziti na vsak korak, zaradi trave in strmih pobočij. Vračali smo se preko Vršiča na prelaz Čez Potoče in potem preko Planine na polju do koče pri Krnskih jezerih. Zelo lepi razgledi, vendar vzpona, ki smo ga izbrali mi ne priporočam, boljša je varianta Čez Potoče in po grebenu na vrh.
V nedeljo smo si za obisk Krna izbrali malo daljšo pot, kot je običajna. Zgodaj zjutraj smo se od Doma pri Krnskih jezerih podali po označeni poti na Veliki Šmohor. Nadaljevali smo v smeri Malega Šmohorja in se na sedlu med obema spustili v levo na označeno pot, ki vodi od Planine Razor proti Krnu. Po njej smo šli vse do vznožja Vrha nad peski in se po neoznačeni poti povzpeli na ta "puščavski vrh". Vrnili smo se na spodnjo označeno pot ter se povzpeli na Batognico, kje so še po skoraj sto letih videti grozote, ki so se tukaj dogajale. Ponovno spust na Krnsko škrbino in vzpon na Krn. Z vrha smo se spustili do koče, nato povratek do Krnskega jezera in v Lepeno. Tudi ta dan smo bili razdeljeni v več skupin, mi že po opisani poti, nekaj jih je šlo od jezera na Krn, nekaj pa se jih je podalo na Veliki Šmohor.
Zopet sta minila dva čudovita dneva v naših hribih. Značilna sta bila predvsem po ostankih grozot iz prve svetovne vojne, ki jih srečuješ na vsakem koraku.

Srečko Najmajster

Ni komentarjev: