četrtek, 25. januar 2007

POT GRADOV – 1. DEL

PONEDELJEK, 28. MAREC 2005, HRASTOVLJE – ČRNI KAL - SOCERB

28. marca smo se podali na Primorsko, točneje na Kraški rob. V skupini nas je bilo 40 pohodnikov, na izhodišče smo se pripeljali z avtobusom. V Hrastovljah smo si ogledali cerkvico z znamenitimi freskami, nato pa smo se podali na pot. V začetku poti nas je spremljala megla, ki pa se je do Zanigrada razkadila. Šli smo skozi opuščeno vasico in prispeli do table, ki je prepovedovala prehod, nikjer pa ni bilo nobene oznake za pot do Podpeči. Tako smo šli po edini shojeni poti in le prispeli v Podpeč.

Nadaljevali smo do Praproč in sicer po cesti, saj nekateri niso bili pripravljeni za pot po zahtevni poti na Zjat. Z Praproč smo šli do cerkvice Marije Snežne, od tam pa na Reber in po robu do Črnokalske stene. Nekaj pohodnikov se je tukaj odločilo, da sestopijo v Črni kal, večina pa nas je nadaljevala čez Črnokalsko steno in do Varde. Z Varde smo se odpravili do gradu Socerb, kjer pa nas je čakalo razočaranje, saj v »bifeju« na gradu niso imeli piva za žejne pohodnike. Spet en dokaz več, kako se gremo Slovenci turizem.

Na celotni poti smo uživali v razgledih na Rižansko dolino, na Slovensko primorje in Trst. Polni vtisov smo se z avtobusom odpravili domov, pivo pa smo si spotoma le privoščili.

Srečko Najmajster

Ni komentarjev: